2015. nov 12.

Jamie Oliver “Étel Forradalmat” indított

írta: KonyhásNéni
Jamie Oliver “Étel Forradalmat” indított

jamie-oliver.jpg

A Magyarországon szeptemberben életbe lépett közétkeztetési reformnak köszönhetően vélhetően  egyre több szülő kíséri majd a korábbinál is nagyobb figyelemmel gyermeke bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetését. A népszerű brit szakács, Jamie Oliver sem tett másként, mitöbb, 2001-ben a gyermeke iskolájában tapasztalt rossz menzai állapotok hatására indította el “Étel Forradalom” nevű kampányát az Egyesült Királyságban.

Természetesen a híres szakács számára sem jött könnyen az átütő siker, mára viszont már az Egyesült Államokban is alkalmazzák Jamie szabályait, az “Étel Forradalom” ma 101 600 iskolát és 32 millió gyermeket érint.

Gyakorlatban Jamie reformja a következőképpen néz ki: a 2012/2013-as tanévre az Egyesült Államokban az iskoláknak egységes szabályzást kellett bevezetniük és szabályaikat követniük kell azért, hogy megkaphassák azt a 6%-so ösztönző támogatást, amit az állam juttat részükre a reform bevezetéséért. A szabályozásban kidolgozott sztenderek új életkor csoportokat határoznak meg - 5 év alatti, 6-8 évesig, 9-12 évesig. Mindegyik csoportnak külön követelményeknek kell megfelelnie. Az új szabályoknak megfelelően a zöldségeket, és a gyümölcsöket nem egyben, hanem külön kategorizálják, és a mennyiséget megduplázzák. Gyümölcsöt naponta reggelire, és ebédre ajánlanak, az össz mennyiség fele 100%-os gyümölcslé formájában is teljesíthető. Zöldség ebédhez jár minden nap. A teljes kiőrlésű gabonák arányát megemelik, a tejnek pedig 0%-osnak, vagy zsírszegénynek kell lennie, míg az ételeknek kevesebb sót, zsírt, és kalóriát kell tartalmazniuk.

Azok a szülők, akik a saját közösségükben nem tapasztalják azt, ami elvárható, a következőket tehetik Jamie szerint:

  • a legfontosabb lépés egy helyi közösség létrehozása, akik mind támogatják a változást
  • fontos, hogy ésszerű javaslatokat tegyünk, egyik pillanatról a másikra nem juthatunk a „műanyag” ételektől a prémium élelmiszerekig.
  • munkánkat segíti, ha találunk egy belső támogatót, például egy iskolai dolgozót.
  • ha túl sokáig figyelmen kívül hagyják kezdeményezésünket, lépjünk kapcsolatba a helyi médiával
  • fontos, hogy türelmesek legyünk, sokan naivan azt gondolják, hogy azonnal változás követezik be

 

Forrás: ecolounge.hu

Szólj hozzá

egészség jamie-oliver