2016. már 21.

5 étkezési alapelv, amit a szakértő is követ

írta: KonyhásNéni
5 étkezési alapelv, amit a szakértő is követ

kozos_etkezes.jpg

Minden évben tavasszal újabb és újabb táplálkozási hóbortok látnak napvilágot, így nem csoda, ha a reform étrendek, tisztítókúrák és divatdiéták útvesztőjében egyre nehezebb eligazodnunk. Pedig az egészséges életmód szempontjából nagyon is fontos tényező az étkezés, ezért az alapelvekről Őri Ágnest az Unilever Food Solutions táplálkozással foglalkozó szakértőjét kérdeztük.

“Észrevettem már, hogy az étkezőben sokszor árgus szemekkel figyelik a kollégák, hogy mit teszek a tálcámra” - meséli Őri Ágnes, aki közel 20 éve dolgozik élelmiszeripari mérnökként és egészségfejlesztőként.

“Az étkezési szokások kialakulásában jelentős szerepet játszik a mintakövetés, például a gyerekek is a szülők és tanáraik étkezési mintáit követik tudatosan vagy tudattalanul. Vagyis a táplálkozási szokásainkat ’örököljük’  és legtöbbször tovább is adjuk.” A rossz példákat követő túlsúlyos gyermekek pedig általában sajnos elhízott felnőttek lesznek, ha nem változtatnak ezeken a tanult mintákon, véli a szakértő.

Ezért is tartották fontosnak a közétkeztetés reformját, melynek szabályait inkább egészségügyi szemlélettel alkották meg. A közétkeztetők és az élelmiszeripari gyártók közös felelőssége, hogy megtalálják a megoldásokat és a rendeletnek való megfelelés ne menjen az íz rovására.”

A gyerekek, de sokszor a felnőttek sem reagálnak nyitottan egy-egy számukra ismeretlen ételre vagy összetevőre, lehet az akármennyire “egészséges” - mondta el Őri Ágnes, aki hozzátette, hogy éppen ezért fontos a táplálkozási szokások megváltoztatásában a fokozatosság elve és az edukáció, illetve a szülők és a tanárok bevonása.

Ezt célozza az Unilever Food Solutions stratégiája is, ami az edukációra és a felvilágosításra fókuszál, hiszen teljes attitűdváltás szükséges ahhoz, hogy egy egészségesebb generáció már helyes étkezési szokásokat adjon tovább gyermekeiknek.

Őri Ágnes szerint a túlsúly leginkább a helytelen táplálkozás következménye, de fontos szerepet játszik az elhízás kialakulásában az inaktivitás és a megfelelő stresszkezelés hiánya is.

ory_agnes.jpg

“Szerencsére a 20-30 éves korosztály körében már egyre trendibbnek számít az egészséges életmód, ennek részeként pedig az egészséges táplálkozás, de ez a mai Magyarországon még nem igazán jellemző. Sajnos még mindig a legelhízottabb nemzetek közé tartozunk”  

A diéta szezonban vagyis tavasszal a női magazinok kedvelt témája a legújabb táplálkozási trendek bemutatása. Lehetséges, hogy rövid távon működnek a divatdiéták, de a hosszú távú hatásosságukat további vizsgálatokkal szükséges igazolni Őri Ágnes szerint.

“Jelenleg nem tudhatjuk, hogy követésük okozhat-e például hiánybetegséget, ezért fogyókúra vagy speciális táplálkozási igény esetén javaslom dietetikus szakember segítségét kérni a tartós eredmény elérése érdekében. Érdemes minden esetben hiteles forrást felkeresni az információgyűjtéshez.”

A táplálkozástudományi szakértő úgy véli nincs különösebb titok a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozást illetően, többek között az alábbiakat tartja Ő maga is szem előtt a napi étkezések során:

  1. Napi ötszöri étkezés

Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk betartani, ha megtervezzük a napi, vagy akár heti étkezésünket. Sokszor ugyanis farkaséhesen nyúlunk valami gyors, de kevésbé tápláló étel után, ezt tudjuk elkerülni a tudatosan tervezett étkezéseinkkel.

  1. Folyadékpótlás

Ne felejtsünk el napközben megfelelő mennyiségű folyadékkal segíteni szervezetünk működését. Erre a legmegfelelőbb a víz és az olyan cukormentes folyadékok mint például a gyümölcstea vagy akár a friss zöldség- és gyümölcslevek.

  1. Mértékletesség

Nincs olyan táplálék típus amit ne lenne szabad fogyasztani, a lényeg, hogy mindig mértékkel együnk. Igaz ez az édességekre is, ilyenkor a mértékletesség mellett figyeljünk arra is, hogy a desszertnek lehetőség szerint legyen értékes tápanyag összetevője is: például gyümölcs, tej, túró vagy például az étcsokoládé. Fontos, hogy naponta többször együnk, keveset, például ne együk magunkat tele egy-egy főétkezés alkalmával sem..

  1. Változatosság

A napi étrendünk tartalmazzon szénhidrátot, zsírokat, fehérjét, és rostokat (gabonát, zöldséget, gyümölcsöt) a megfelelő arányban és minőségben. Emellett igyekezzünk különböző konyhatechnológiai eljárásokkal elkészíteni kedvenc ételeinket, ezzel is hozzájárulva változatossághoz. Ehhez számos receptötletet gyűjtöttünk össze itt a Konyhás néni blogon.

  1. Szezonalitás

A szezonnak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával még változatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat.

Őri Ágnes hozzátette, hogy szerinte a szervezet sokszor jelzi, hogy mire van éppen szüksége, fontos, hogy a tudatosság mellett figyeljünk erre is. Ahhoz pedig, hogy egészségünket megőrizzük törekedjünk minél több fizikai aktivitást csempészni a hétköznapokba, amivel a stressz káros hatásait is csökkenthetjük.

Szólj hozzá

étkezési szokások Őri Ágnes Unilever Food Solutions