2015. nov 12.

Egészségesebb menzakínálat várja a gyerekeket szeptembertől

írta: KonyhásNéni
Egészségesebb menzakínálat várja a gyerekeket szeptembertől

img_2573_4.png

Hároméves türelmi időszak után, idén szeptember elsejével lépett életbe a közétkeztetési rendelet, melynek lényege, hogy ezután a gyerekek a korábbinál egészségesebb és sokkal változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon. A rendeletet részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

A közétkeztetési rendelet kapcsán tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet életbelépésével a közétkeztetés 320 ezer gyermek számára válik ingyenesen elérhetővé.

Az államtitkár asszony arról is tájékoztatást adott, hogy míg 2010-ben 29, idén pedig 58 milliárd forintot tudtak biztosítani a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére, ez az összeg jövőre több mint 70 milliárd forint lesz. Novák Katalin elmondta, szeretnék, ha a fiatalok már idejében hozzászoknának az egészséges táplákozáshoz, ennek eredményeképpen felnőttként elkerülnék őket a szív-és érrendszeri betegségek.

Az államtitkár asszony a pedagógusokat is arra biztatja, ösztönözzék a gyerekeket az új ízek kipróbálására. A céljuk, hogy megmutassák, az új, egészségesebb ételek is lehetnek finomak, általunk semmi jót nem űznek ki az iskolai konyhák kínálatából, csupán a több zöldségnek, gyümölcsnek köszönhetően változatosabb, a kevesebb hozzáadott sónak és cukornak megfelelően pedig egészségesebb menüt kínálhatnának a fiataloknak. Úgy fogalmazott, hadat üzennek a káros mesterséges alapanyagoknak, így például mostantól nem lehet porból krumplipürét készíteni, illetve mellőzni kell az egészségtelen adalékanyagokat is.

Novák Katalin a sajtótájékoztatón az egészséges és finom étkezés demonstrálására zabkekszet készített az újságíróknak.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa, Fekete Krisztina elmondta, Magyarországon minden ötödik gyermek rostszegényen táplálkozik, pedig a friss gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával biztosítható  az egyenletes vércukorszint, mely a szellemi munkához és a tanuláshoz nélkülözhetetlen.Hozzátette azt is, évről évre nő a túlsúlyos, magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzdő gyerekek száma, az új rendelet azonban segítheti, hogy egy egészségesebb generáció nőjön fel.

Forrás: MTI, kormany.hu

Szólj hozzá

egészség menza élelmezésvezetőknek