2016. feb 16.

Magyaros ételek reform módra

írta: KonyhásNéni
Magyaros ételek reform módra

becsiszelet.jpg

Péppé főzött főzelék, túlsózott leves, és zsírban tocsogó rántott hús – a legtöbben biztosan ezeket a képeket hívjuk elő tudatalattinkból, amikor meghalljuk a menza szót. Pedig a menzaételeket úgy is el lehet készíteni, hogy egészségesek legyenek, de közben élvezeti értékükből se veszítsenek. A Konyhás néni megmutatja, hogyan!

Nem csoda, ha sokan rossz élményekkel emlékezünk vissza a menzára. A nagyüzemi ételkészítésnek vannak olyan árnyoldalai, amelyeket mindannyian megtapasztaltunk már. A költség- és munkaidő-csökkentés miatt számos olyan étel van, amit úgy készítettek el, hogy csak jóllakni lehetett tőlük, azonban sem ízletesek, sem pedig egészségesek nem voltak.

Szerencsére azonban mára valóságos forradalom zajlik a közösségi étkeztetésben. A megváltozó jogi szabályozás, és az egyre divatosabbá váló igényes étkezés is azt mutatja, hogy gyökeres átalakulásban van a gasztronómia, és a hozzá szorosan kapcsolódó menza is.

Az új trendek és irányvonalak miatt azonban senkinek nem kell megijedni, hogy elveszítjük jól megszokott, régi ízeinket! Számos olyan eljárás van, amelyeknek köszönhetően szinte csak az elkészítés módja változik, az ételek végső íze alig.

Kedvenc magyaros ételeink is elkészíthetők egészséges módon. Ma már mindannyian tudjuk, hogyan lehet elkészíteni például egy rántott húst úgy, hogy ne szívjon be sütés közben olyan jelentős mennyiségű olajat. A sócsökkentés is olyan ízeket tud előhozni az ételeinkből, amelyekre nem is gondolunk. A főzelékeket pedig garantáltan több gyerek fogja megszeretni, ha azok nem nehéz, olajos rántástól összesűrűsödő, puhára főzött kásákká készülnek, hanem a zöldségek és a finom fűszerezés ízét lehet kiérezni belőlük.

A gyermekek étkezésében a menzareform hatására kiemelt szerepet kapnak zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és tejtermékek. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a megfelelő tápanyag-összetétel kialakítása, ami sokszor bonyolult feladat. Ezért állították össze az Unilever Food Solutions táplálkozástudományi szakemberei és séfje a Mindennapi Menza kiadványokat.

A kiadványok pontosan kalkulált tápanyagértékkel, a közétkeztetési rendeletben meghatározott sótartalmi határértékeknek megfelelő módon születnek – ezzel segítve a kiegyensúlyozott menüsor összeállítását. Az egyes receptek összeállításánál fontos szempont volt a tradicionális ételek kombinálása az olyan, manapság egyre elterjedtebb reform alapanyagokkal, mint például a köles, hajdina, bulgur és egyéb gabonák.

Apró lépésekkel, a fokozatosság elvét követve sokkal könnyebb főként a kisebb gyermekek ízlését formálni és új ételekkel, hozzávalókkal megismertetni őket.

kép: WikiMedia Commons

Szólj hozzá

táplálkozás reform menza rántott magyaros sócsökkentés