2016. feb 29.

Közétkeztetési szakácsverseny - Mi jön ki 420 Ft-ból?

írta: KonyhásNéni
Közétkeztetési szakácsverseny - Mi jön ki 420 Ft-ból?

okes_2016.jpg

Két hete rendezték az OKÉS, azaz az Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjét, ahol a résztvevőknek ízletes és egészséges ételeket kellett kihozni nettó 420 Ft-os áron.

A 420 Ft-os bekerülési költséget úgy kell érteni, hogy egy főre egy teljes ebéd kellett, hogy kijöjjön belőle, tehát ennyi pénzből három fogással kellett előrukkolnia a versenyzőknek, akik azonban kizárólag profi, a közétkeztetésben régóta résztvevő cégek szakácsai voltak, lényegesen alacsonyabb beszerezési árakkal.

A verseny szakmai támogatója a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) volt, akik azt vizsgálták, hogy az elkészített ételek mindenben megfelelnek-e a közétkeztetési elvárásoknak. A zsűri és a versenykiírás kimondta, hogy a megadott összegből olyan ételt kellett készíteni, ami helyi alapanyagokból készült, tradicionális ízvilág jellemzi, és több száz adagban is kivitelezhető.

A Dívány.hu újságírója megkérdezte a zsűri egyik tagját, hogy mi a különbség az előző napi profi szakácsverseny, és az Országos Közétkeztetői Szakácsverseny között.

„A bakancsot nem hasonlítjuk össze a futócipővel” – fogalmazott Vomberg Frigyes.
„Meg kell nézni, hogy a menzára járó vendég mit keres. Ezeket (köles, bulgur, izgalmas saláták) venné, vagy pörköltöt nokedlivel, ami lefolyik a tányérról? Az emberek nagy része, a pörköltöt választaná, mert ez nem lenne neki elég. Ha megnézzük, a magyar fogyasztóban van egyfajta előítélet az új ízek iránt, a magyar gasztrokultúra pedig igen alacsonyan van, de dolgozunk rajta, hogy megváltozzon.”

A győztes fogásokat és azok alkotóit ezen a linken lehet megnézni.

Szólj hozzá

menza közétkeztetés NÉBIH OKÉS élelmezésvezetőknek