2016. már 16.

Gyermekünk és a só - Fokozatosság és mértékletesség!

írta: KonyhásNéni
Gyermekünk és a só - Fokozatosság és mértékletesség!

so_tarto_s_ke_p.jpg

A só az emberi szervezet működéséhez szükséges, de jelenleg sajnos az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk. Az ipar forradalom idején vált a só könnyen hozzáférhetővé és elérhetővé, így a sófogyasztás világszerte a többszörösére nőtt. A fölösleges sót a vese képtelen kiválasztani és ahogy a kiválasztás romlik, így emelkedik a vérnyomás, ez pedig a szívet és a vesét is károsítja. A só megköti a vizet, így elsősorban magas vérnyomást (hipertónia-t)  okoz, ami érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet.

A sófogyasztás kismértékű csökkenésével (napi 5 gramm, ami egy teáskanálnyi mennyiség) elérhető lenne, hogy lakossági szinten csökkenjen az agyvérzés, a koszorúér megbetegedés. A só évezredek óta része az étkezésünknek, így nem lehet a veszélyes táplálékok közé sorolni, azonban a  túlzott sófogyasztás ellen már több érv sorakoztatható fel. Jellemző, hogy az erőteljes sóbevitelre szinte napról-napra szokunk rá, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy kevesebb sóhoz is hozzászoktatható a szervezet. Míg a hirtelen ízváltozást gyorsan észrevesszük, lépésről-lépésre való, fokozatos csökkentését jól tolerálja a szervezet és az ízlésünk.

A lényeg tehát nem a sófogyasztás eltörlése, hanem arra a szintre való csökkentése, ami már nem jelent egészségügyi kockázatot. Jelenleg az WHO (Egészségügyi Világszervezet)  sóbeviteli ajánlásának (5 gramm / nap) több mint háromszorosát fogyasztjuk naponta, viszont szakemberek szerint 10-20 %-os csökkenést nem is érzékelnénk, így átlagosan 1 hónap szükséges ahhoz, hogy hozzászokjunk a kevésbé sós ízekhez. A lényeg a fokozatosság, figyeljünk erre a gyermekeinknél is, mert a gyermekkorban kialakult ízlésvilág erősen kihat a további életükre. A só helyett pedig bátran használjuk ízesítésre zöldfűszereket, fűszernövényeket, egészséges ,,sóhelyettesítőket” és hozzáadott sót nem tartalmazó alapanyagokat!

Íme egy receptötlet, hogyan lehet kevesebb sóval is finomat főzni!

Szólj hozzá

egészséges táplálkozás sós ételek sófogyasztás sócsökkentés túlzott sóbevitel