2016. már 27.

Mit eszik a menzán, ha ételallergiás a gyerek?

írta: KonyhásNéni
Mit eszik a menzán, ha ételallergiás a gyerek?

etelallergia3.jpeg

Számos családot érint közvetlenül valamilyen ételallergia, amelyek közül talán a laktózérzékenység problémája a leginkább közismert. Mégis miért szükséges a tejtermékek fogyasztása, ha az sokaknál emésztési problémát okoz? Milyen segítséget kapnak ételallergiában érintettek a hétköznapokban? A témáról az Unilever Food Solutions táplálkozástudományi szakértőjét, Őri Ágnest kérdeztük.

“A táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelően a fejlődő szervezetnek szüksége van a tejben lévő vitaminokra, tejfehérjére és zsiradékra, mivel a tej megfelelő arányban tartalmazza az ilyenkor szükséges tápanyagokat. A gyermekkor elmúltával azonban egyre több felnőttnél jelentkezik emésztési zavar egyes tejtermékek fogyasztásakor. ” – magyarázza Őri Ágnes.

 Mivel ezt a kóros állapotot csak életre szóló, szigorú diéta betartásával lehet kordában tartani, ezért, illetve a helyettesítő termékek jóval magasabb árfekvése miatt az orvosilag igazolt laktóz vagy gluténérzékeny felnőtteknek személyi adókedvezmény jár.

 Az ételallergiások diétájának biztosítása a közétkeztetési reform óta a menzákat is érintő probléma.

 A glutén vagy laktózérzékenyek száma ma már a gyerekek között is jelentős, emiatt számukra a menzákon speciális étkezést kell biztosítani az új közétkeztetési rendeletnek megfelelően - mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy orvosi igazolással ingyenesen vehető igénybe a diétás étkezés.

 Az élelmiszeriparra is jelentős nyomást gyakorol a helyettesítő termékek iránt megnövekedett igény kiszolgálása. Az Unilever magyarországi termékkínálatában már elérhetők laktózmentes margarinok, a Liga és a Rama mini termékeket biztonsággal fogyaszthatják az laktózérzékenyek.

 Cégünk nemcsak termékekkel igyekszik élen járni, próbálunk a közétkeztetők számára hatékony segítséget nyújtani. Az érintett gyerekek hátrányos megkülönböztetésének elkerülése miatt elvárás ugyanis, hogy a közétkeztetők úgy biztosítsák a speciális étkezést, hogy az eredeti menü ételeiben cseréljék diétásra az összetevőket - magyarázza Őri Ágnes, aki szerint ezt nem könnyű nagyüzemi körülmények között megoldani.

 “Éppen ezért az Unilever Food Solutions séfei országszerte olyan demo bemutatókat tartanak, ahol a közétkeztetők gyakorlatban ismerhetik meg a speciális diétás ételek elkészítésének lépéseit. Ezeken a bemutatókon szakmai tanácsokat és tippeket kapnak a közétkeztetésben dolgozók ahhoz, hogy hogyan tudják az eredeti alapanyagokat az ételallergiások számára megfelelő összetevőkkel kiváltani.”

 Sem nagyüzemi körülmények között, sem otthon nem jelent egyszerű feladatot az ételallergiásoknak is megfelelő fogások készítése. Ezért itt a Konyhás néni blogon a speciális, diétás étrendekbe illeszthető recepteket is összegyűjtöttünk a laktóz- és / vagy gluténérzékenyek számára.

Szólj hozzá

diéta ételallergia menza laktózérzékenység gluténérzékenység