2016. már 31.

A magyar gyerekek negyede túlsúlyos

írta: KonyhásNéni
A magyar gyerekek negyede túlsúlyos

Lesújtó eredmémények a Fittségi Teszten

fittse_gi_cikk_foto_1.jpg

A Nemzeti Egységes Tanulási Fittségi Teszt eredményei a közelmúltban kerültek nyilvánosságra a 2014/2015-ös évre vonatkozóan. Az eredmény alapján a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott és az állóképességi szintjük lehangoló.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet közösen kidolgozott programjában első ízben mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát. A felmérésből kiderült, hogy az állóképességi futásteljesítményben a középiskola végére egyre kevesebben teljesítettek az ,,egészségzónában”.

Fotó: mitsportoljak.hu

A legfittebb régiónak Közép-Magyarország bizonyult, a leggyengébben Heves és Nógrád megye diákjai teljesítettek. A végeredmény az MDSZ szerint lesújtó és az ezen való változtatás közös ügy a felnövekvő nemzedék egészségének védelmében.  Elgondolkodtató adat, hogy az állóképesség tekintetében a fiúk 63,6 %-a, a lányok 51,7 %-a esik csupán az ,,egészségzónába”. A magyar gyerekek negyede túlsúlyos és ez sajnos a hazai népbetegségekhez vezet. Egészséges életmóddal, napi rendszeres testmozgással sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az anyagcserezavarok és a gerincbántalmak ellen.

A kutatás eredményei a pedagógusokon, testnevelőkön kívül a szülők figyelmét is felhívja arra, hogy a motiváció és az ösztönzés túlnő az intézményi, iskolai kereteken és családi ügyként is kezelendő. A felmérés rávilágít egy fontos összefüggésre: az egészségügyi állapot javulásával a továbbtanulási és munkaerő-piaci lehetőségek is jelentősen javulhatnak, ami az egyéni életminőség szintjén is emelhet. A hazai kutatás nemzetközi példákkal is kvadrál, a fizikai aktivitás csökkenése világviszonylatban is megmutatkozik a felnövekvő generációnál. Az Egyesült Államokban a First Lady, Michelle Obama által is támogatott a ,,Let’s Move!” (Mozdulj meg!) alapítvány a generációk közötti különbséget vizsgálta 28 országban 25 millió gyereknél 1964-től napjainkig. Az évtizedeken át tartó kutatásból kiderült, hogy a 40 évvel ezelőtti generáció sokkal aktívabb volt és a gyerekek állóképessége lassan, de folyamatosan hanyatlik.

Európai keretek között a magyar lakosság számít a legkövérebbnek (világviszonylatban a lesújtó harmadik helyen állunk), így nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a gond már az iskolában elkezdődik. Míg az óvodában többet mozognak a gyerekek, az iskolás korba lépve egyre több lesz az ülő tevékenység és kevesebb a fizikai aktivitás, ami a testzsír százalék növekedésében mérhető. Az eredmény alapján az MDSZ célkitűzése, hogy  szervezeti, intézményi keretek között biztosítsa a rendszeres testmozgás lehetőségét, népszerűsítse a mozgást, a sport örömét, hogy egészségtudatos iskolai táplálkozásra és aktív életmódra neveljen, ami egy életen át tartó természetes, követendő életformává válik.

Forrás: mdsz.hu

 

Szólj hozzá

elhízás túlsúly szív-és érrendszeri megbetegedések Fittségi Teszt