2016. ápr 05.

A változatosság szempontjai gyermekünk táplálkozásában

írta: KonyhásNéni
A változatosság szempontjai gyermekünk táplálkozásában

Az „étrendi-piramis” fontossága

etkezes_gyerek_n.jpg

A táplálék minőségén, tápanyag- és energiatartalmán kívül az étkezések gyakorisága is fontos szerepet játszik az anyagcserében. Kutatások bizonyítják, hogy ugyanazt az energiamennyiséget célszerű napi többszöri étkezésre elosztani.A tízórai és az uzsonna javíthatja a szellemi teljesítményt és kivédheti a figyelem és a koncentráció csökkentését.

A napi ötszöri étkezés stabil vércukorszintet, közérzetet és hangulatot eredményezhet. Mivel gyerekeink idejük jelentős részét az iskolában töltik, fontos, hogy iskolai tartózkodásuk alatt megfelelő minőségű makrotápanyagot (fehérje / zsír / szénhidrát) és mikrotápanyagot (vitaminok / ásványi anyagok / nyomelemek) juttassanak a szervezetükbe, minél változatosabb étrenddel. Kiemelten fontos a sokszínű táplálkozás, minél több nyersanyag felhasználásával, többféle, alternatív elkészítési mód alkalmazásával.

Az egyszeri, túlzott energiabevitel nem csak az  elhízás kockázatát rejti magában, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is. Az egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakban gazdag zsíroknak kedvező élettani hatásuk is van, korlátozásukra a szükségtelen, magas energiatartalmuk miatt kerül sor. A kiegyensúlyozott étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és folyadékot is tartalmaz. Az ún. ,,étrendi piramis” a gyermekek számára is ajánlott, mert tartalmazza, hogy a fő élelmiszercsoportokból milyen arányban ajánlott fogyasztaniuk. Gyermekinek egészségének megőrzése érdekében fontos a túlzásoktól mentes, változatos, megfelelő energia- és tápanyagtartalmú helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szólj hozzá

vitaminok nyomelemek tápanyagtartalom étrendi piramis