2016. ápr 12.

Gyermekkori elhízás - Kivédhető, tegyünk ellene!

írta: KonyhásNéni
Gyermekkori elhízás - Kivédhető, tegyünk ellene!

a-gyermekkori-elhizas-veszelyei.jpg

A gyermekkori elhízás napjainkra komoly problémává vált, hiszen azok a betegségek, amelyek korábban csak a felnőtteket érintették, ma már számos esetben gyermekkorban is megjelennek. A 2-es típusú diabetes 20 évvel korábban gyerekeknél nagyon ritkán fordult elő, ma már sajnos egyre gyakoribb. Az elhízott gyermekből gyakran lesz tartósan elhízott felnőtt.

A probléma megoldása a környezet és a társadalmi attitűd megváltozásától várható, erre több országban, így hazánkban is intézkedések történtek a közétkeztetésben. A gyermekkori elhízás kivédésére az egészséges táplálkozás- és életmód, valamint a rendszeres mozgás jelentheti a megoldást, melyben a  felnőttek (szülők, pedagógusok) szerepe jelentős. Cél lehet a ,,felesleges” kalóriák csökkentése, a repeta elhagyása, a felhasznált zsírok / olajok mennyiségének csökkentése az étel elkészítése során, az étkezések racionalizálása.

A közétkeztetésben a húsok bő zsírban, olajban történő sütése helyett pozitív fordulat a húsok szimpla ún. ,,permetezése", így a sütési folyamatkor azok nem szívják magukat tele zsiradékkal. A gyermekkori elhízás különösen veszélyes, mert az ebben az életkorban felszedett kilókat a gyermek később, önállóan sokkal nehezebben tudja leadni. Az esetek 95 %-ban a gyermekkori elhízásért a kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás a felelős. Gyakran előfordul, hogy a gyermek ún. ,,bánatevő” és azért eszik sokat, feleslegesen, mert teljesítménykényszer alatt áll, vagy mert nem kap kellő figyelmet.

A gyermekkori elhízás okai ezért mindenekelőtt tisztázandók, de a mozgás, a sport, az ételek megfelelő technológiával, eljárással történő elkészítése, a cukor és sóbevitel visszafogása egyaránt, permanensen fontosak. Ha ezekre odafigyelünk, sokat tehetünk gyermekünk egészségéért és az elhízás megelőzésével időben vehetjük fel a harcot. Az elhízás pszichológiai, társas és egészségügyi problémákat is okoz, ami több szempontból is veszélyeztetheti a gyermek jövőjét. A szülői minta erőteljesen meghatározó, így a gyermek kezelése, ,,elszeparáltan” a családtól nem hatásos. Az elhízás az egészségügyi problémák mellett nagyon komoly önbizalomhiányt és önértékelési zavart is eredményezhet, tegyünk időben ellene és előzzük meg!

Szólj hozzá

cukorbetegség egészség elhízás túlsúly gyermekkori elhízás