2016. okt 05.

Speciális iskolai étrend orvosi rendelvényre

írta: KonyhásNéni
Speciális iskolai étrend orvosi rendelvényre

00366965.jpeg

A speciális étrend kizárólag orvosi igazolás bemutatásával igényelhető az óvodai és iskolai menzákon. A részletekről megkérdeztük a szakembert.

A cukorbeteg, ételallergiás - például tojás, tej- és a lisztérzékeny - gyerekek ellátása komoly figyelmet igényel szüleiktől. A családra jelentős terhet ró az is, hogy a diétás étrend előállítása drágább, ráadásul sokáig külön nehézséget jelentett, hogy az iskolai, óvodai étkeztetésben nem volt lehetőség a speciális étrend kialakítására. A „menza rendelet” - ahogy hivatkozni szoktak rá – két éve végre ezt is lehetővé tette. Ennek értelmében, az bölcsődékben, óvodákban, iskolában, biztosítani kell a beteg számára előírt diéta betartásához szükséges étrendet, orvosi igazolás ellenében. Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember, az MDOSZ főtitkára válaszolt.

 Kik igényelhetik a speciális étrendet a közétkeztetésben?

Az iskolai közétkeztetést a 37/2014 EMMI rendelet szabályozza. A jogszabály előírja, hogy minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő étrendet kell biztosítani.

Van arra lehetőség, hogy a szülő saját döntése alapján, orvosi indok nélkül kérjen speciális menüt gyermeke számára? Ha nincs, miért nincs?

A szakorvosi igazolás egy nagyon fontos kitétel, ami a gyermekek érdekét szolgálja. Ha a tünetek alapján a szülő valamilyen betegségre gyanakszik, azt ki kell vizsgáltatni, hogy mi áll a hátterében, hogy gyermeke megfelelő kezelést kapjon. Egy-egy tünet mögött sok minden lehet, a diagnózis felállításához erre jogosult diplomával rendelkező egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberekre van szükség. Nem elég a szülő gyanúja.

Milyen típusú betegségek esetén igényelhető a speciális étrend?

Olyan betegségek esetén, amely kezelésének, karbantartásának, a megfelelő életminőségnek része a diéta, akkor szakorvosi igazolásra ezt a közétkeztető biztosítja. Ilyen lehet például a cukorbetegség, laktózérzékenység, cöliákia, tojásallergia, tejfehérje allergia.

Ki állítja össze a speciális menüt?         

 Diétás étrendet és diétás étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet, diétás étlapot pedig ilyen szakember felügyeletével lehet összeállítani. A dietetikus felsőfokú végzettséggel rendelkező táplálkozási szakember. Nemcsak a tervezésnél, hanem az elkészítésnél is fontos a szakmaiság, ezért diétás étel készítését diétás szakács szakmai képesítéssel rendelkező személy végezheti, vagy hiányában, dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember felügyeli. A diéta tervezésénél a dietetikus a korosztályi sajátosságokat és a diéta összeállításainak szabályait tarja szem előtt. Mindezeken túlmenően természetesen lényeges, hogy a szülő otthon is a diéta irányelveinek megfelelő ételeket készítsen gyermeke számára. A diéta alapelveinek megismeréséhez, nyersanyag válogatáshoz, főzéshez azonban szükséges dietetikussal történő minimum egyszer, de inkább több alkalmas találkozás. Ez természetesen nem a közétkeztetés keretében belül. Mindennek a lényege, hogy a diétát igénylő gyermekek is kortársaikhoz hasonló egészséges életet élhessenek, állapotuk figyelembevételével.

 

Szólj hozzá

egészség élelmezésvezetőknek