2016. okt 13.

A közétkeztetés szabályozásához két dolog igazán fontos

írta: KonyhásNéni
A közétkeztetés szabályozásához két dolog igazán fontos

Mégpedig a képzés és a tájékoztatás

unilever_2016_10_06-26.jpg

Óriási volt az érdeklődés, zsúfolásig megtelt a 300 fős terem az élelmezésvezetők és dietetikusok számára szervezett ingyenes konferencián, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával indított az Unilever Food Solutions. A cél továbbra is az: legyen egészséges is, ami finom!

A közétkeztetésre vonatkozó törvényi szabályozás betartásának, a változatos, finom és egészséges étrend összeállításának és elkészítésének fontos feltétele a folyamatos és megfelelő tájékoztatás – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a rendezvény megnyitóján. A politikus hozzátette, a közétkeztetés szabályozásában várható módosításokat az eddigi tapasztalatok tükrében, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet valamint a Dietetikusok Országos Szövetsége együttműködésével alakítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A hosszú hónapok óta tartó felmérés, értékelés és megbeszélés sorozat eredményeként várhatóan több ponton módosítják a rendeletet. A tervek között szerepel például, hogy az alacsonyabb korcsoportoknál az egyes sótartalmi határértékek enyhítése és azok fokozatos elérésének biztosítása – ezzel is teret engedve annak, hogy a gyerekeknél legyen idő hozzászokni a kevésbé sós ételekhez. Az édesítőszerek használatát várhatóan nem teszi majd lehetővé a közétkeztetési törvény. Rétvári Bence megköszönte az élelmezésvezetőknek és az intézményi dietetikusoknak az eddigi együttműködést és bizakodva tekint az elkövetkezendő időszakra. Mint mondta, csak a szakmában dolgozók lelkes közreműködésével valósítható meg és tökéletesíthető a közétkeztetési reform. Mindezt segíteni fogja az is, hogy idén az önkormányzatok 3 milliárd forintot kapnak a közkonyhák infrastruktúrájának fejlesztésére.

A várható változások részleteit Dr. Szabó Enikő, helyettes országos főorvosa ismertette. Az ellenőrzési tapasztalatok, tükrében az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak az OGYÉI-vel egyetértésben nyár elején ismét lehetősége adódott módosítási javaslat megküldésére az EMMI felé. Javaslataik között szerepel a rendelet kiterjesztése a szociális intézmények tálalókonyháira, az idős otthonok, kollégiumok és nyári táborok konyháira. Ajánlották többek között a fekvőbeteg intézmények étkezési rendjének változtatását, valamint a tejre, a cukorra és a sóra vonatkozó mennyiségi szabályok módosítását és pontosítását. A rendelet változtatásai várhatóan heteken belül törvényi szintre emelkednek és pontról pontra végigkövethetőek lesznek.

A konferencián előadást tartott Miháldy Kinga, az OGYÉI dietetikusa, aki az egészséges étrend kialakítása mellett az élelmezésvezetőknek szóló képzések fontosságát is hangsúlyozta. Elmondta, mennyire fontosnak tartja, hogy ilyen sokan eljöttek az Unilever Food Solutions rendezvényére és felhívta a figyelmet az OGYÉI állandó képzéseire, ahol a táplálkozás-élettani alapismeretekről, a táplálkozási kockázatokról, az étlaptervezés a rendről a diétás élelmezés jelentőségéről és az ételekhez megfelelő fűszerekről tanulhatnak a szakemberek. Miháldy Kinga hangsúlyozta a konyhai kreativitás, az új receptek bevezetésének jelentőségét valamint a diétás ételek megismerésének fontosságát.

Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője elmondta, a tapasztalatok alapján legnagyobb probléma az alacsony minőség és az egysíkú választék, valamint gondot jelent a konyhák nem megfelelő felszereltsége is. Hangsúlyozta, nehézséget jelent az ételek frissen és készen tartása is, hiszen a napi közel másfél-két millió ember közétkeztetési ellátásáról mindössze egyre kevesebb főző, ezzel szemben megnövekedett számú tálalókonyha gondoskodik, így sokszor nagyon hosszú a szállítási és a tárolási idő, ami sokat ront az ételek minőségét. Zoltai Anna óriási eredménynek tartja, hogy a minősítő rendszer bevezetését a vállalkozók nyitottan, operatívan kezelték.

A képzést szervező Unilever a magyar élelmiszeripar meghatározó szereplője, három magyarországi gyárral, melyek közül a röszkei állítja elő azokat a korszerű, hozzáadott sót nem tartalmazó termékeket melyek a menzareform, így például a só csökkentés egyik megoldását nyújthatják a közétkeztetés számára. Emellett olyan zsiradék csökkentési eljárást dolgoztak ki, mellyel 80%-kal kevesebb zsiradék felhasználásával biztosíthatók a bundázott ételek – ezzel is segítve az egészségesebb közétkeztetést Az Unilever gasztronómiai üzletága az étlapok kialakításában is igyekszik segítséget nyújtani az élelmezésvezetőknek, kéthavonta megjelenő receptkiadványukban 10 napos menü javaslatokkal segítik az étrend összeállítását. Ezek a receptúrák teljes mértékben megfelelnek a rendelet által előirt határértékeknek illetve változatossági mutatóknak, a tápanyag információk mellett feltüntetve az allergén információkat is.

Szólj hozzá

élelmezésvezetőknek