2016. dec 05.

A nagy uzsonnakérdés, avagy nem mindegy mitől nehéz az iskolatáska

írta: KonyhásNéni
A nagy uzsonnakérdés, avagy nem mindegy mitől nehéz az iskolatáska

tizorai_1.jpeg

A szülők örök dilemmája: milyen a tökéletes tízórai? Mit csomagoljunk a gyereknek, ami tápláló, amit szívesen fogyaszt és biztonságosan eltartható? A következő tanácsok segíthetnek a kérdések megválaszolásában.

Mielőtt az uzsonnacsomag összeállításába kezdenénk, gondoljunk a legfontosabbra is: ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyermekünket! Ügyeljünk rá, hogy bármekkora is a rohanás, bármilyen nehéz is felkelni, mindig jusson egy negyed óra egy margarinos-sonkás szendvics zöldségekkel vagy egy tál zabpehely tejjel, gyümölcsökkel elfogyasztására. Ha a reggeli megvan, jöhet az útravaló. Az iskolatáskába csomagolt elemózsia kapcsán a legfontosabb jelzők a frissesség, az élelmiszerbiztonság, a tápláló és a változatosság és a higiénia.

Frissesség: Ha tehetjük, próbáljuk úgy rendezni az életünket, hogy ne előző este, hanem aznap reggel készíthessük el a tízóraira, uzsonnára szánt ételt csemeténknek! Természetesen mindez gondos tervezést és praktikus gondolkodást igényel, hiszen előző nap ki kell találnunk, mit szeretnénk adni a gyereknek és be kell szereznünk hozzá a megfelelő alapanyagokat. Az a szendvics, vagy zöldség és gyümölcs, amely nem áll egy éjszakán át a hűtőben, sokkal finomabb és akár a délutáni órákig is megőrzi frissességét.

Élelmiszerbiztonság: A tervezésnél mindig figyelembe kell vennünk, hogy az uzsonnára szánt étel hűtés nélkül is eltartható legyen, de azt is jól meg kell gondolnunk, be tudjuk-e biztonságosan és könnyen szállíthatóan csomagolni a gyerek számára. A tízórai összeállításakor mindig ügyeljünk arra, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő ételeket csomagoljunk! Ilyenek például a jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és müzli-szeletek. A gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolása nem javasolt. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé. A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ivóvíz vagy cukormentes tea, gyümölcslé a tízórai mellé csomagolva annak hűvösen tartásában is segítség lehet.

Tápláló: Nyilvánvalóan olyan ételt kell választanunk, amelynek magas a tápértéke, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de szem előtt kell tartanunk azt is, hogy mit fogyaszt szívesen a gyerek. Ha tehetjük, válasszunk teljes kiőrlésű péksüteményeket, margarinnal megkenve, esetleg sovány sonkával, tejtermékkel kiegészítve. Kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket részesítsük előnyben. A zöldségek és gyümölcsök közül jól bírja a szállítást például az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve feldarabolt vágott répa, retek és a karalábé. Érdemes még egy kis olajos magvat (dió, sótlan mogyoró, napraforgómag) is becsempészni az uzsonnacsomagba.

Változatosság: A kisétkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, hogy mi lesz az aznapi ebéd és annak megfelelő, azt kiegészítő ételt és gyümölcsöt csomagolni. A gyermekkel is beszéljük át, hogy az otthonról vitt ételek közül mi az, amit eltehet délutánig, s mit célszerű elfogyasztania még a délelőtt folyamán. Próbáljuk úgy összeállítani az uzsonnás csomagot, hogy minden nap másféle szendvics vagy hús-tejféleség, szezonális gyümölcs, müzli szelet vagy saláta kerüljön bele. Érdemes játszani a színekkel, formákkal is, hogy még vonzóbb legyen az uzsonna a gyerekek számára.

Higiénia: Mindent külön csomagoljunk be: például a szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a gyümölcs darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba, vagy kis zacskóba. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt elpakolnánk. Fontos, hogy olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok. Jó ötlet, ha teszünk a gyermek táskájába nedves törlőkendőt, hogy étkezés előtt mindenképp legyen lehetősége megtisztítani a kezét,ha nincs lehetőség kézmosásra.

Szólj hozzá