2017. már 14.

A spagetti és a gulyás a gyerekek kedvence

írta: KonyhásNéni
A spagetti és a gulyás a gyerekek kedvence

blog_kep_800x600.jpg

Finomabbak lettek a menzai ételek az iskolákban.

Ma már az iskolai ebéd nem csak egészségesebb, hanem kifejezetten kellemes élmény – és ezt nem az igazgató állítja, hanem maguk a diákok.

Kevesebb a só, a zsír és a cukor az ételekben, és jóval több zöldség és gyümölcs került az a menzák étlapjára azóta, hogy 2015-ben elindult a közétkeztetés átfogó reformja. Ettől egyértelműen egészségesebbek a fogások, ami megnyugtató szülőknek, de vajon örülnek-e neki a gyerekek? Úgy tűnik, hogy igen, mert szerintük finomabbak is lettek az ételek, és ezért szívesebben falatoznak az iskolai konyhákon – erről számolt be idén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által megrendelt kutatás.

Az 500-500 fős mintán végzett felmérésből kiderült, hogy a 6-12 éves gyerek 65 százaléka jónak, 12 százalékuk pedig nagyon jónak találja az ételeket, és nem csak ők, de a szülők is egyre elégedettebbek a menzák minőségével, hiszen 88 százalékuk a menzareform indulása óta egyáltalán nem fordult panasszal az iskolákhoz az étkeztetés kapcsán. 

Arról, hogy mik a legfinomabb ételek, az OGYÉI külön is megkérdezte a gyerekeket egy nagyszabású országos játék keretein belül. Az „Élj Könnyebben” egészségnevelő kampány során 44 magyarországi település 298 osztályából 7500 tanuló adta le a szavazatát a kedvenc fogásaira, ami alapján az OGYÉI szakemberei összeállítottak egy top 50-es listát, a szavazatot leadók közül pedig kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, amelyek pénzbeli hozzájárulást nyernek a 2017-es osztálykirándulásukhoz.

Úgy tűnik, hogy a magyar gyerekek a hagyományos ízeket kedvelik, hiszen például a leves kategóriában az első helyezett a hansági gulyásleves lett, amit a húsleves és az erdei gyümölcsleves követ. A főfogásoknál viszont az olaszos-mediterrán ételek taroltak: a legnépszerűbb a sajtos spagetti, harmadik helyezettnek pedig a gyros-fűszerkeverékkel ízesített csirkecsíkokat szavazták meg a diákok. E kettő közé ékelte be magát a jól bevált menzaklasszikus, a meggymártásos főtt hús. A desszertek közül a legtöbb gyerek a mézes kockát szereti, de a joghurtöntetes piskótatekercs és a mézes, gyümölcsös túrókrém is a favoritok közé került.

Szólj hozzá

reform egészséges táplálkozás menza közétkeztetés