2017. ápr 05.

Reggelizni jó!

írta: KonyhásNéni
Reggelizni jó!

reggeli_800x600.png

A finom és egészséges reggeli biztosítja, hogy jól induljon a nap. 

Tanítsuk meg a családunkat arra, hogy a reggeli mennyire fontos. Ez főként az édesanyákon múlik, hiszen a gyerekek, hacsak lehet inkább „elfelejtenek" reggelizni. Helyette viszont, a szünetben lerohanják az iskolai büfét. Itt aztán minden kapható, ami egészségtelen, de hát a hirtelen támadt éhséget bizony csillapítani kell.
Mutassunk példát!
Ha egy mód van rá, reggelizzünk közösen. Elég tizenöt perccel korábban felkelni, és máris megvan az a kis plusz idő, amit reggelizésre fordíthatunk. A közös reggeli nemcsak egészséges, hanem közösségteremtő is, hiszen egy nyugodt családi reggeli mellett megtervezhetjük a napunkat a gyerekekkel közösen, vagy csak válthatunk egymással néhány mondatot. Az egész család napja máshogyan fog alakulni. Sokkal kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak leszünk, hiszen tudjuk, hogy a szükséges tápanyagok jó kezdetet biztosítanak a családunknak egész napra!
 
A teljesítmény összefügg az étkezéssel!
Figyeljünk arra, hogy a gyerekeink a nap első étkezésénél ne gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító ételt fogyasszanak, hanem olyan élelmiszereket, amelyek hosszabb ideig tartó energiaellátást nyújtanak.
Fontos, hogy az emésztésük ne kösse le órákig a szervezet erőforrásait, mert akkor a tanulásra nem marad elég energiája. A tanulás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag", lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.
Azok a gyerekek, akik rendszeresen reggeliznek, olyan élelmiszereket, amelyekre a szervezetüknek szüksége van, jobban odafigyelnek az órákon, jobbak a jegyeik, fegyelmezettebbek, ritkábban betegek és a sportteljesítményük is meghaladja azokét, akik üres gyomorral ülnek be reggel a padba, vagy nem megfelelő táplálékot fogyasztanak. 
 
Mi legyen a reggeli?
A növényi eredetű ételeket részesítsük előnyben, de színesíthetjük a reggelit tejtermékekkel, húskészítményekkel is. Kiváló reggeli például egy szelet margarinnal megkent, paprikával, paradicsommal megpakolt teljes kiőrlésű kenyér vagy pékáru sovány sajttal vagy sonkával.
A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint az emésztést elősegítő élelmi rostok is.
A jó minőségű növényi olajból készült margarin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet működéséhez, valamint energiaforrásként is szolgálnak. Ehhez már csak néhány vitamindús zöldségre, esetleg sajtra, felvágottra van szükség, és máris kész a mennyei reggeli.
Attól sem kell tartanunk, hogy unalmassá válik a család számára, hiszen könnyen elérhetjük, hogy felvágottak és a zöldségfélék megváltoztassák az „alakjukat".
Pogácsa szaggatóval kerekre szaggathatjuk a felvágottat, vagy linzer szaggatóval csillagformára, esetleg szív alakúra mintázhatjuk, de ugyanezt megtehetjük a sajttal és az uborkával is. Sőt, a sárgarépa is finom a szendvicsen, ha krumpli hámozóval kis forgácsokat vágunk belőle. Tényleg nem kerül több időbe, mint késsel simán felszeletelni, és ráadásul olyan gusztusos látványt nyújt, hogy még akkor is leülnek reggelizni, ha előtte kijelentették a gyerekek, hogy nem éhesek.
 
A reggelire igazán szüksége van a szervezetünknek, ezért ne hagyjuk ki, mert reggelizni tényleg jó!

Forrás: NLCafé

Szólj hozzá

reggeli egészség zöldségek egészséges étel közös étkezés