2017. júl 03.

Így lesz menő a menzád – recept iskoláknak

írta: KonyhásNéni
Így lesz menő a menzád – recept iskoláknak

00366965.jpeg

Mitől lesz egy iskolai menza igazán menő? Először is attól, ha finom, változatos, egészséges és bőséges az étel. De ezen túl is van még néhány dolog, amit meg lehet tenni azért, hogy a gyerekek szívesen járjanak az étkezdébe, és ezeket nem is feltétlenül a menzán kell elkezdeni. A Menő Menza programban most ezernél is több iskola kaphat akár 15 millió forintot is arra, hogy vonzó tegye a gyerekeknek a konyháját, és hozzásegítse őket ahhoz, hogy az étkezéskultúrájuk tudatosabb, ők maguk pedig egészségesebbek legyenek.

Végy egy csipetnyi iskolai tankertet, tegyél bele a gyerekek segítségével finom, egészséges zöldségeket, majd hagyd ezt pihenni egy ideig. Amíg a palánták nőnek, készíts elő egy kellemes, változatos ismeretterjesztő napot az egészséges étkezés jegyében: alapként vegyél egy adag diétás étrendről szóló előadást, adj hozzá gondosan összeválogatott konyhai és higiéniás alapismereteket, fűszerezd meg egy kevés mintarecepttel, végül az egész tetejére tegyél egy gusztusosan elrendezett főzőversenyt és ételkóstolást a szülők aktív közreműködésével. Eztán hagyd, had érjenek össze az ízek. Közben készülj fel a tálalásra is: szükséged lesz hozzá konyhai dekorációkra, szép, új edényekre, mindenféle csinos asztalra, székre, tálalópultra és egyéb menzai bútorra, valamint egy ínycsiklandó salátabárra és egy szép kialakítású gyömölcskínálóra is. Helyezd el ezeket ízlésesen az iskolai étkezdében, majd nyisd ki a menza ajtaját a gyerekek előtt, és szolgálj fel nekik valami finom, tápláló és egészséges ételt. Meglátod, sokkal nagyobb kedvvel esznek majd, ha a fenti recept szerint készíted el az ebédjüket!

Egy ilyen recept megvalósítása azonban nem olcsó mulatság, és sok iskolában hiába van meg a jó szándék, ha pénz híján nem tudják „elkészíteni”. A Menő Menzák program ebben segíthet ezernél is több iskolának úgy, hogy 6,8 milliárd forintot biztosít az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban ilyen célokra. A támogatások összege 5 és 10 millió forint között alakulhat iskolánként, és olyan alapítvány jogosultak rá, amelyeket az iskola működésének támogatására hozott létre az intézményi tanács, illetve amelyek alapító okiratában oktatási tevékenység került rögzítésre, valamint tevékenységeik bizonyíthatóan egy adott köznevelési intézményhez kötődnek.

Három különböző tevékenységre adható be pályázat idén május 2-ától 2019. május elejéig, és attól függően változik a támogatás összege, hogy ezek közül mennyit és milyen mértékben vállalnak fel az iskolák.

- Az első tevékenységi körbe az egészséges táplálkozás jegyében szervezett ismeretterjesztő programok tartoznak: ezek keretében alapvetően a táplálkozási szokások felmérése és a gyerekek egészségtudatos táplálkozással kapcsolat ismereteinek és egészségkultúrájának fejlesztése valósítható meg például tankonyha és tankert kialakításával.

- A második témakörben szemléletformáló „akciókat” indíthatnak az iskolák főzőversenyek és családi napok és tájékoztató fórumok rendezésével, de ide tartozik az egészséges táplálkozást ösztönző – akár dekorációs – eszközök beszerzése is.

- A harmadik tevékenységbe közvetlenül az étkezéshez szükséges eszközfejlesztés, az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében tett lépések tartoznak. Így például felállítható az iskolákban ivókút, vagy egyéb ivóvízvételi hely, de akár gyümölcskínáló vagy salátabár is, és a keretből az étkezéshez szükséges edényzetet, bútorokat, konyhatechnológiai eszközöket és más kiegészítőket is beszerezhetik az iskolák. 

Az EFOP-1.8.5-17 elnevezésű pályázat részletes leírása és további információk ezen a honlapon olvashatók.

Szólj hozzá

receptek menza egészséges étel