2017. ápr 12.

Minden, amit tudnia kell a margarinról

írta: KonyhásNéni
Minden, amit tudnia kell a margarinról

margarin_600x800.jpg

Bemutatunk érdekességeket és tényeket a margarinról, melyet szinte minden nap fogyasztunk. 

Tudta, hogy...? 

Az étkezési zsiradékok a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás nélkülözhetetlen részei, napi kalória-bevitelünk 15-30%-át érdemes zsírok formájában elfogyasztanunk. A telített- és telítetlen zsírsavak aránya is fontos, 2/3-1/3 arányban érdemes ezeket fogyasztani a telítetlen zsírsavak javára.

A margarinok fő alapanyagai a növényi olajok, melyek természetes módon tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, így az esszenciális zsírsavak kiváló forrásai.

A margarin további alapanyagai:

  • növényi zsírok (kókusz, pálma - a margarinok kenhetőségét biztosítják)
  • víz
  • emulgeálószer (pl. lecitin): az olaj és víz keverék stabilizálását segíti
  • tejanyagok (tejpor, savópor, írópor), egyéb ízesítők (só, étkezési sav, aroma (pl. vajaroma)
  • színezék (általában béta-karotin, az A-vitamint ebből állítja elő a szervezetünk)
  • tartósítók (pl. kálium-szorbát, mely vízre és széndioxidra bomlik le): elsősorban a penészedéstől védi a margarint.

A margarinkészítés egyszerű fizikai művelet, keverési és hűtési folyamat kombinációja.

A jó minőségű margarinok már évtizedek óta nem hidrogénezéssel készülnek. Ma már az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).
A margarinok növényi eredetű étkezési zsiradékok. Elérhetőek már laktózmentes margarinok is a piacon, ezek tejösszetevő nélkül készülnek.

 

Szólj hozzá

táplálkozás margarin Rama