Minden, amit tudnia kell a margarinról
Bemutatunk érdekességeket és tényeket a margarinról, melyet szinte minden nap fogyasztunk.
Tudta, hogy...?
Az étkezési zsiradékok a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás nélkülözhetetlen részei, napi kalória-bevitelünk 15-30%-át érdemes zsírok formájában elfogyasztanunk. A telített- és telítetlen zsírsavak aránya is fontos, 2/3-1/3 arányban érdemes ezeket fogyasztani a telítetlen zsírsavak javára.
A margarinok fő alapanyagai a növényi olajok, melyek természetes módon tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, így az esszenciális zsírsavak kiváló forrásai.
A margarin további alapanyagai:
- növényi zsírok (kókusz, pálma - a margarinok kenhetőségét biztosítják)
- víz
- emulgeálószer (pl. lecitin): az olaj és víz keverék stabilizálását segíti
- tejanyagok (tejpor, savópor, írópor), egyéb ízesítők (só, étkezési sav, aroma (pl. vajaroma)
- színezék (általában béta-karotin, az A-vitamint ebből állítja elő a szervezetünk)
- tartósítók (pl. kálium-szorbát, mely vízre és széndioxidra bomlik le): elsősorban a penészedéstől védi a margarint.
A margarinkészítés egyszerű fizikai művelet, keverési és hűtési folyamat kombinációja.
A jó minőségű margarinok már évtizedek óta nem hidrogénezéssel készülnek. Ma már az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van az EMMI rendeletben meghatározott határértéknek (2 g transzzsírsav/100g zsírtartalom).
A margarinok növényi eredetű étkezési zsiradékok. Elérhetőek már laktózmentes margarinok is a piacon, ezek tejösszetevő nélkül készülnek.