2016. jan 20.

Nem csak bő zsírban sülhet kedvencünk, a rántott hús!

írta: KonyhásNéni
Nem csak bő zsírban sülhet kedvencünk, a rántott hús!

Hogyan készítsünk egészségesebb bundázott fogásokat?

1024px-frying_chicken_schnitzels.jpg

Egyre többet hallani arról, hogy a zsírban sütött ételek kerülendőek, hizlalnak, de vajon mi ennek a valódi oka?

Azzal a legtöbben talán tisztában vannak, hogy a forró zsírban, vagy olajban sült ételeknek magas az energiatartalma, mivel a bő olajban sütés során felszívott zsírral jelentősen növeljük az étellel bevitt energia mennyiségét.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a bő zsiradékban való sütéssel egyre több bomlástermék keletkezik és halmozódik fel a zsírfürdőben. Ezért a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további felhasználásra amit a kellemetlen szag, a keserű, kaparó íz, a füstképződés, a habzás, a sűrűsödés illetve az edény falán és oldalán lerakódott sötét színű anyagok jeleznek. 

Nem véletlen tehát, hogy a közétkeztetési rendeletben fontosnak tartották a gyerekek számára adható bő zsiradékban sütött fogások mennyiségének korlátozását.

Mit tegyünk, ha mindezek ellenére mégsem szeretnénk lemondani kedvenc panírozott ételeinkről?

Ehhez a Konyhás néni a következő rántott hús receptet ajánlja:

A megmosott, felszeletelt, kiklopfolt és enyhén besózott hússzeleteket a szokásos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Egy vékonyan kiolajozott vagy olajspray-vel befújt tepsire fektetjük a bundázott hússzeleteket. Az olajspray-vel a húsokat is befújhatjuk, ha szükséges. A tepsit 160-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd félidőben, amikor a húsok teteje már aranybarna, óvatosan megfordítjuk a szeleteket, hogy mindenhol egyenletesen átsüljenek.

Húsos vagy zöldséges fasírtot is készíthetünk ezzel a módszerrel.

Az így készült rántott ételek jóval kevesebb zsiradékot szívnak magukba ráadásul a konyha sem lesz napokig olajszagú.

Forrás: OÉTI, Tudnivalók háziasszonyoknak: A zsírban és olajban sütés

Kép forrása: Wikimedia.

Szólj hozzá