Gyermekünk és a só - Fokozatosság és mértékletesség!
A só az emberi szervezet működéséhez szükséges, de jelenleg sajnos az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk. Az ipar forradalom idején vált a só könnyen hozzáférhetővé és elérhetővé, így a sófogyasztás világszerte a többszörösére nőtt. A fölösleges sót a vese képtelen kiválasztani és ahogy a kiválasztás romlik, így emelkedik a vérnyomás, ez pedig a szívet és a vesét is károsítja. A só megköti a vizet, így elsősorban magas vérnyomást (hipertónia-t) okoz, ami érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet.
A sófogyasztás kismértékű csökkenésével (napi 5 gramm, ami egy teáskanálnyi mennyiség) elérhető lenne, hogy lakossági szinten csökkenjen az agyvérzés, a koszorúér megbetegedés. A só évezredek óta része az étkezésünknek, így nem lehet a veszélyes táplálékok közé sorolni, azonban a túlzott sófogyasztás ellen már több érv sorakoztatható fel. Jellemző, hogy az erőteljes sóbevitelre szinte napról-napra szokunk rá, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy kevesebb sóhoz is hozzászoktatható a szervezet. Míg a hirtelen ízváltozást gyorsan észrevesszük, lépésről-lépésre való, fokozatos csökkentését jól tolerálja a szervezet és az ízlésünk.
A lényeg tehát nem a sófogyasztás eltörlése, hanem arra a szintre való csökkentése, ami már nem jelent egészségügyi kockázatot. Jelenleg az WHO (Egészségügyi Világszervezet) sóbeviteli ajánlásának (5 gramm / nap) több mint háromszorosát fogyasztjuk naponta, viszont szakemberek szerint 10-20 %-os csökkenést nem is érzékelnénk, így átlagosan 1 hónap szükséges ahhoz, hogy hozzászokjunk a kevésbé sós ízekhez. A lényeg a fokozatosság, figyeljünk erre a gyermekeinknél is, mert a gyermekkorban kialakult ízlésvilág erősen kihat a további életükre. A só helyett pedig bátran használjuk ízesítésre zöldfűszereket, fűszernövényeket, egészséges ,,sóhelyettesítőket” és hozzáadott sót nem tartalmazó alapanyagokat!
Íme egy receptötlet, hogyan lehet kevesebb sóval is finomat főzni!