2016. jan 15.

Miért nem jó, ha túl sok a só?

írta: KonyhásNéni
Miért nem jó, ha túl sok a só?

Ízcsökkentés mentes sócsökkentés

salt-91539_960_720.jpg

A menzareform miatt is sokat hallani mostanában a sóbevitel csökkentésének fontosságáról. De tudjuk-e valójában milyen szerepet játszik a só a szervezetünkben?

2,5 gramm konyhasó 1 gramm nátriumot tartalmaz. A nátrium a káliummal együtt nélkülözhetetlen többek között a test folyadék- és sav-bázis egyensúlyának szabályozásában. Mivel a nátrium számos egyensúlyi állapotért felelős a szervezetünkben a túlzott bevitele az egyensúlyi állapotokra mindenféleképpen kedvezőtlenül hat.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) - az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) összhangban - napi legfeljebb 5 gramm só fogyasztását ajánlja, ám a felmérések szerint a magyarok sófogyasztása ennél jóval magasabb:
a nőké napi 12 gramm, a férfiaké 17-18 gramm körül van.
A sóbevitel jelentős része olyan feldolgozott élelmiszerekből származik, mint például a kenyér, sajt, vagy a felvágottak. (forrás: OÉTI)

A magyar ember azonban az ízletes ételek híve, nehéz a sós ízt nélkülöznünk, ehhez ad most a Konyhás néni pár használható tippet.

A nyers zöldséget, salátát ne sózzuk meg, hiszen így nem érezzük az étel „eredeti” ízét.

A megszokott módon elkészített ételeket érdemes új fűszerezéssel, kevesebb só és több fűszernövény felhasználásával elkészíteni.

Az ételeket ne sózzuk után, hiszen legtöbbször csak megszokásból sózunk. Ezáltal is kevesebb sót használunk az étkezésekhez.

Ha kevesebb só használatára és az ételek természetes ízének élvezetére törekszünk, egy-két hónap múlva az addig természetesnek vélt sós ízt zavarónak fogjuk érezni.

A sócsökkentést lépésről lépésre érdemes végezni, így az egyre “sótlanabb” ételek megszokása jóval könnyebb.  A Konyhás néni receptje az kevesebb sóval is biztosítják a megfelelő ízlélményt.

Szólj hozzá